Składniki:
3 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistej)
kostka margaryny
3/4 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
2 jajka
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych
1/4 szklanki zarodków pszennych (zmierzone na oko)
50 g gorzkiej czekolady
po 50 g zmielonego łuskanego słonecznika i pestek dyni (zważone mniej więcej)
2 łyżki kakao
Jajka zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz resztę składników i wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. Uformować kuleczki, a następnie lekko rozpłaszczyć i układać na blasze. Ciastka powinny być podobnej wielkości, aby się upiekły w jednakowym czasie. Wyszło mi ok. 50 sztuk.
Piec w temp. 180 st. C ok. 17 minut.
Podzielić się z kolegami w pracy, aby się samemu nie objadać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz