piątek, 1 lutego 2013

Pizza wegetariańska.

Obecnie pizza wegetariańska to królowa wśród dań z naszego domowego menu. Mój Mąż ją uwielbia, więc często ją przygotowuje. Ostatnim razem zrobiłam podwójną ilość ciasta i z drugiej połowy zrobiłam dwa spody do zamrożenia, żeby mój Mąż mógł sporządzić sobie następnym razem kolację sam :)


Przygotowane do mrożenia spody pizzy dla Męża!

Składniki na ciasto: 
350 g mąki, 20 g drożdży,
2 łyżki oleju,
pół szklanki ciepłej wody,
pół łyżeczki soli i cukru.


Drożdże rozpuścić z cukrem w ćwierć szklance wody, dodać 2 łyżki mąki i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.
Mąkę, sól, olej, resztę wody i wyrośnięte drożdże zmieszać i uformować ciasto.





Ciasto rozwałkować i umieścić na wysmarowanej tłuszczem blasze. Posmarować koncentratem pomidorowym, układać kolejno pokrojone warzywa: cebula, pieczarki,  szpinak (wcześniej  przyrządzony lekko do smaku na patelni), kukurydza, papryka, odrobinę pokrojonego pomidora. Posypać startym serem i przyprawą do pizzy (przyprawić również cebulę bezpośrednio po nałożeniu na ciasto lub przyrządzić wcześniej na patelni, np. razem ze szpinakiem).





Piec 20 minut w temp. 180 st. C - opcja z grillem z dolną grzałką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz