piątek, 25 stycznia 2013

Parówki w cieście!


...leżę sobie...


...z cebulką i pieczarkami...



...w towarzystwie czekam sobie...



.....zapakowany w ciasto, polany mazidłem...




... już po zabiegu... odpoczywam...


... na zaszczytnym pierwszym miejscu...


 ...upieczony...

....udekorowany...










.....i po wszystkim!








Składniki na ciasto na 10 parówek:
2,5 szkl. mąki
0,5 szkl. mleka
1 jako
0,5 kostki margaryny
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru

koncentrat pomidorowy lub ketchup
pieczarki cebula
ulubiona przyprawa
ser żółty

Do ciepłego mleka dodać drożdże i cukier. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę, margarynę, jajko. Zagnieść i rozwałkować ciasto. Wysmarować koncentratem pomidorowym i posypać przyprawą. Podzielić na części, ciastem owijać parówkę z farszem z cebuli i pieczarek, można dodać odrobinę sera. Posmarować żółtkiem. Po upieczeniu polać ketchupem. Piec ok. 15 minut w temp. 180 st. C.

UWAGA:
Parówki wybieram z najwyższą zawartością mięsa. Na zdjęciu znajdują się parówki wyprodukowane dla jednej z sieci hipermarketów, reklamowane przez Makłowicza. Zawartość mięsa - 94%. Wygrały zdecydowanie z sokołowem i berlinkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz