Samodzielne lepienie pierogów to czasochłonny proces. Początkujący powinni zarezerwować sobie ok. 3 godziny na wyprodukowanie ok. 56 sztuk pierogów z 0,5 kg mąki. Ja jednocześnie lepiłam nowe i gotowałam wcześniej przygotowane sztuki, co pozwoliło mi na skrócenie czasu pracy do 2 godzin. Spróbujcie, czy warto się tak pomęczyć!
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
1 jajko
2 łyżki oleju
pól łyżeczki soli
szklanka wody
Składniki na farsz:
0,2 - 0,25 kg białego sera
1 kg ziemniaków
1 cebula
Ziemniaki ugotować, po przestudzeniu przecisnąć przez prasę, dodać ser (również przeciskam przez prasę). Cebulę zeszklić na oleju i przestygniętą dodać do masy z ziemniaków i sera. Doprawić pieprzem, solą i ulubionymi ziołami, żeby farsz nie był mdły.
Mąkę zmieszać z jajkiem, olejem, solą i wodą i zagnieść ciasto. Podzielić na mniejsze części i rozwałkować. Szklanką wykrawać kółka, jak na zdjęciu pierwszym. Dokładać łyżkę farszu i zlepiać.
Podawać z podsmażoną cebulką lub ze skwarkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz