niedziela, 20 stycznia 2013

Drożdżówki z budyniem.




Cóż za pyszności! To moje ulubione. Kiedy zobaczyłam po raz pierwszy zdjęcia drożdżówek z budyniem w internecie, pomyślałam, że to niemożliwe móc takie samemu zrobić. Jednak udało się!
Przepis znalazłam na jednym z kulinarnych blogów: http://herbacianefusy.blox.pl/2011/03/Drozdzowki-z-budyniem-slimaczki.html.
Zmniejszyłam ilość cukru w cieście do 2 łyżek, zamiast masła użyłam margaryny (miałam akurat na zbyciu w lodówce), nie dodawałam żółtka (pozostałam przy 2 jajach).  Nie dodawałam też rodzynek.
Drożdżówki umieściłam na dwóch blachach, ale piekłam je jednocześnie na dwóch poziomach. Trzeba tylko pamiętać, aby po 10 minutach zamienić blachy miejscami.
Na koniec posmarowałam je odrobiną lukru (3 łyżeczki cukru pudru zmieszane z 3 łyżeczkami mleka), aby ładniej się prezentowały.

Wyszło mi 18 pysznych drożdżówek. Mało....
Wyprodukowanie jednej drożdżówki kosztowało mnie około 0,60 zł. Nie wyceniłam swojej pracy, a wtedy koszt drożdżówki na pewno byłby znacznie wyższy hahaha.


Składniki na ciasto:
  • cukier wanilinowy na pół kg mąki
  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki podgrzanego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

  • Nadzienie:
    • 2 budynie o smaku śmietankowym lub waniliowym
    • 3 szklanki mleka
    • 100 g rodzynek
    • 1 łyżka masła do posmarowania blachy



Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i stopione masło. Wbić jajka i żółtko. Wsypać resztę cukru, Cukier wanilinowy i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką lub drewnianą łyżką, tak długo, aż będzie odstawało od ręki lub łyżki. 



Nadzienie: 

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, ale w 3 szklankach mleka. Ostudzić. Do zimnego Budyniu dodać rodzynki. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, przekroić na dwie części, wyłożyć na stolnicę, rozwałkować na 2 prostokąty (20x30 cm), posmarować budyniem, zwinąć od krótszego boku w roladę. Pokroić na plastry 2 cm, ułożyć na wysmarowanej masłem blasze, pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec na jasnozłoty kolor około 20 minut. Po wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem. 

Czas pieczenia: 20 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz